Our clients wanted to remodel an ageing 90’s extension on their early-twentieth century bungalow. They wanted a light and airy space with a new kitchen and room to host family gatherings. Having spoken to a number of architects and builders, they didn’t have the confidence to proceed, and contacted us for advice. We started with a spatial plan to demonstrate the possibilities and listened closely to how they wanted their home to feel. They didn’t have a clear vision for how the house would look, but now completed they can’t imagine anything else.

We created a tactile and textural interior, drawing inspiration from the abundant garden we brought the palette indoors and incorporated elements from local designer/makers to complement their Indigenous art. Natural timber joinery stretches along the rear wall, culminating in a bench seat in the dining area, with a view through the new French doors to the side garden, and wrapping around to the kitchen peninsula with an open metal frame for a gentle transition.

Expansive glass doors and stone flooring offer an easy flow from the lounge to the garden. We raised the roof creating a raked ceiling with high level windows to bring in light and a greater sense of spaciousness. A larger window in the bathroom also frames view of the garden, incorporating sage green detailing in the kitchen and bathroom bring the colours of foliage indoors. Handcrafted tiles from the Jam Factory add subtle texture and tonal variation, and circular detailing runs through the joinery, with oversized cupboard handles that feel good in the hand.

This home feels like a calming retreat for our clients.