Our clients wanted a new kitchen and dining area that would be an easy and enjoyable place to cook and entertain. We created a light, open and summery space with an earthy palette, tactile materials and a stronger connection to the outdoors.

Retaining the footprint and revising the spatial plan, we decreased the size of the bathroom to increase space for a more functional kitchen. The contemporary timber kitchen incorporates new, handmade and unconventional materials applied in a unique way. Blackbutt joinery is paired with charcoal bronze mesh panels, and plastered concrete-look benchtops teamed with handmade artisan splashback tiles from Spain.

Timber, concrete and brass detailing continues in the bathroom where the warm materials create a luxury space. Tiles reach only halfway up the wall, above which is a soft, powdery-coloured, impermeable render.

The dining area is a multifunctional space with a custom dining table and a bench seat providing storage and extra seating. We increased the opening from the dining area to the deck and inserted a servery window above the kitchen to make it easy for our clients to host family and friends.

With improved spatial planning, an earthy palette and unique materials, this kitchen and dining area is warm and welcoming, and comfortable to cook and entertain