Our clients lived in a magnificent heritage house with high ceilings and ornate details. However, a 1990s rear addition with a low ceiling and kitsch corbels was a dysfunctional, unattractive space that detracted from the home and living in it. We stripped the interior of the extension and reconfigured the kitchen, living and dining area within the footprint. With highly considered spatial planning, we also incorporated a pantry, powder room and laundry.

The space wraps around two sides of a landscaped garden, and the exterior palette of soft white walls with strong black detailing influenced the internal palette. A new internal wall conceals the new pantry, powder room and laundry, with VJ panelling for texture. Limestone pavers inside and out create a cohesive sense of space, and sandy-coloured brick complements the light timber joinery and marble benchtops.

The soft and subtle palette enhances the sense of light, offsetting the low ceilings, which have flush light fixtures and square set walls to give the illusion of more space.

Subscribe